Moda İle Mimari Arasındaki İlişki



Moda Ve Mimarinin Akrabalığı

            Moda ve mimari birbirlerini pek çok noktada besledikleri gibi aynı kaynaklardan beslenerek değişen, dönüşen, şekillenen ve işlevsel bir hale gelen alanlardır. Modanın geçici bir akım, mimarininse sanat türü olmasının en önemli nedeni, mimaride kullanılan malzemenin, modada kullanılan malzemeden daha kalıcı olmasıdır.

 Önce İhtiyaç Vardı

            Elle tutulup gözle görülebilen malzemeleri kumaşlar, iplikler, taşlar tuğlalar olsa da modanın da mimarinin de gizli ve gerçek öznesi insandır. Her ikisi de insan ihtiyaçlarına cevap verebilmek için ortaya çıkmış, her ikisi de insan ihtiyaçlarını gidermiştir. İnsanın en temel ihtiyacı korunmaktır. Bu insanlık tarihi boyunca böyle olmuştur. Vahşi hayvanlardan ya da soğuktan korunmak isteyen insan, ağaç kavukları ve mağaralarla yetinemeyip, ihtiyaçlarına daha kapsamlı cevaplar verebilecek barınaklar inşa etmiş, hastalıklardan ve sıcaktan korunabilmek içinse yaprakların imkanlarıyla yetinemeyip, daha fazla korunmasını sağlayacak giysiler dikmiştir. Böylece moda ve mimarinin temelleri atılmıştır.

 İhtiyaçtan Estetiğe

            Moda ve mimariyi zanaattan çıkarıp, sanata dönüştüren şey estetik kaygılardır. Toplumsal estetik algısı bir bütün olarak dönüşür ve mimari zevk Rönesans dönemine evrilirken, modanın pop arttan yana olması çok da sık rastlanabilecek bir durum değildir. Her ikisi de tarihten, kültürden, coğrafi şartlardan, güncel olaylardan etkilenir. 80li yıllarda demir çelik teknolojisindeki gelişmeler mimariye yansımış ve yapımı uzun yıllar süren, ağır binalar yerini demirlerin taşıdığı daha portatif yapılara bırakmıştır. Bu durum modaya da eteklerin altında kullanılan ağır şifonların yerini demir kancalara ve çengelli tutacaklara bırakması şeklinde yansımıştır.


Yorumlar